Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/28/2017

Proteinrik diet kan försämra insulinkänsligheten

En ny studie visar att proteinrika dieter kan öka risken för diabetes trots viktminskning.
 
Proteinrik diet kan försämra insulinkänsligheten

Fotograf: Anna Bengtsson

De flesta viktminskningsmetoder innehåller mer protein än rekommenderat dagsbehov. Anledningen är att man anser att det bevarar muskler och mättnadskänsla bättre än med normalt proteinintag.
 
Nu visar en liten studie på 34 överviktiga medelålders kvinnor att en diet med mycket protein tar bort den positiva effekt som en viktminskning har när det gäller insulinkänslighet och därmed ökar risken för diabetes typ 2.
 
- Vi fann att kvinnor som bantade genom att äta en proteinrik diet inte fick några förbättringar i insulinkänslighet. Däremot hade kvinnorna som åt mindre protein bättre insulinkänslighet i slutet av studien. Det är viktigt att insulinkontrollen fungerar eftersom många överviktiga och feta inte effektivt kan reglera blodsockernivån, vilket kan leda till typ 2-diabetes, säger forskaren Bettina Mittendorfer, PhD, professor i medicin.
 
Normalt proteinintag bäst
Insulinkänslighet är en bra markör för metabolisk hälsa. Det är vanligt att insulinkänsligheten ökar när en överviktig person går ner i vikt.
 
I den aktuella studien fann man dock att de kvinnor som åt mindre protein fick 25-30 procent förbättrad insulinkänslighet jämfört med dom som åt mer protein. Ingen av kvinnorna hade diabetes när studien började.
 
Deltagarna delades in i tre grupper och studien pågick under 28 veckor. Den ena gruppen var kontrollgrupp där kvinnorna uppmanades att behålla sin vikt. I den andra gruppen följde kvinnorna en viktminskningsdiet där proteinintaget följde normal rekommendation, det vill säga 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. I den tredje gruppen fick kvinnorna äta 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt.
 
Deltagarna följde samma diet. Det enda som ändrades var proteinintaget med marginella förändringar i mängd fett och kolhydrater eftersom syftet med studien var att studera proteinintagets effekt vid viktminskning. Man ville även studera om det är så att kvinnor som passerat klimakteriet har behov av extra protein för att bevara muskelmassan.
 
- När du gå ner i vikt är ungefär två tredjedelar fettvävnad och en tredjedel mager vävnad där muskelvävnad ingår. De kvinnor som åt mer protein hade en tendens att förlora lite mindre muskelmassa, men den totala skillnaden var endast runt 450 gram. Vi ifrågasätter om det finns en signifikant klinisk fördel för en sådan liten skillnad, säger professor Mittendorfer.
 
De kvinnor som åt rekommenderad mängd protein fick stora fördelar i ämnesomsättning och 25-30 procent förbättrad insulinkänslighet, som i sin tur leder till minskad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De kvinnor som åt mer protein fick inte dessa fördelar.
 
- Att ändra proteinhalten har mycket stora effekter. Det är inte så att de metaboliska fördelarna med viktminskningen minskade utan de försvann helt hos de kvinnor som åt mer protein, trots att de minskade i vikt i samma omfattning som de som åt normal mängd protein, fortsätter Mittendorfer.
 
 
Washington University School of Medicine i St Louis
 
Fakta:
Så räknar du ut ditt proteinbehov
Om du väger 60 kg så räknar du fram ditt dagsbehov så här
0,8 x 60 = 48 gram protein
 
Om du väger 75 kg är ditt dagsbehov 60 gram (0,8 x 75 =60)
 
Var finns proteinet?
Här är en lista över proteininnehåll i mat. Proteinhalten är per 100 gram livsmedel:
 
- Parmesanost, 39 gram
- Mozarellaost, 29 gram
- Fast ost med 30% fetthalt, 29 gram
- Tonfisk, 27 gram
- Röda linser, 27 gram
- Kyckling, 26 gram
- Jordnötter, 25 gram
- Räkor, 24 gram
- Vita bönor, 21 gram
- Mandel, 21 gram
- Kikärter, 20 gram
- Cashewnötter, 17 gram
- Ägg, 13 gram
- Skyr, 11 gram
- Broccoli, 5 gram
- Naturell yoghurt, 3,5 gram
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel