Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/20/2019

Så minskar du vitlöksdoften

Älskar du vitlök, men vill helst inte lukta illa? Nu har forskare studerat vilka livsmedel som kan minska lukten av vitlök. sundnu ger dig råden.
 
Så minskar du vitlöksdoften
Att vitlök är bra för oss har otaliga studier bevisat. Vitlök kan minska risken för lungcancer, är bra för blodkärlens elasticitet och dödar bakterier.
 
Nu har forskare vid Ohio State university upptäckt att det bästa sättet att bli av med vitlökslukten är att äta och dricka livsmedel som neutraliserar det.
 
Vitlök innehåller svavelföreningar som ger den karakteristiska doften. Svavelföreningarna kommer ut i blodomloppet när vi äter vitlök och tas sedan upp i kroppen. Kroppen kan dock inte bryta ner alla svavelföreningar vid matsmältningen och de som blir kvar lämnar kroppen via lungor och svettkörtlar.
 
I studien fick deltagarna äta rå vitlök. Därefter mätte forskarna koncentrationen av fyra illaluktande vitlöksföreningar i deltagarna utandningsluft. Man lät sedan deltagarna äta en mängd olika livsmedel för att på så sätt kontrollera effekten på vitlökslukten.
 
Man kom fram till att följande livsmedel fungerar bäst mot vitlöksdoften
 
 • Äpplen
  Äpplen innehåller ett oxiderande enzym som gör att det blir brunt när de utsätts för luft. Detta enzym sätter igång en kemisk reaktion som bryter ner doften av sulfider i vitlök.
   
 • Grönt te
  Polyfenoler, en växtkemikalie, i grönt te fungerar på ett liknande sätt för att neutralisera doften av vitlök.
   
 • Citronjuice
  Pressad citron, eller citronjuice, kan på grund av sitt höga innehåll av syra neutralisera lukten från krossad vitlök genom att bryta ner enzymet allinase.
   
 • Mjölk
  Även ett litet glas mjölk kan neutralisera vitlöksdoften.
   
  Även persilja, spenat och mynta hade positiva effekter på doften av vitlök, men inte lika mycket som livsmedlen ovan. Allra bäst effekt hade äpple. Enligt forskarna ska livsmedlen intas tillsammans med vitlöken för bästa neutralisering av doften.
   
 •  
  Fakta:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel