Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/19/2013

Norovirus vanligt i frysta hallon

Koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Det rådet ger nu Livsmedelsverket på grund av återkommande utbrott av norovirus som orsakas av importerade frysta hallon.
 
Norovirus vanligt i frysta hallon
Norovirus orsakar vinterkräksjukan. För de flesta är det en obehaglig upplevelse men inte farligt. Men för äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan symtomen bli allvarliga och till och med leda till dödsfall.
 
Under de senaste tio åren har frysta importerade hallon legat bakom 28 utbrott av norovirus. Vid ett av utbrotten insjuknade 130 personer.
 
I Sverige är det vanligt att äta frysta hallon utan att de upphettas. Detta kan vara en förklaring till att Sverige oftare drabbas av norovirusutbrott kopplade till hallon än andra länder i Europa.
 
Det finns inga utbrott där hallon odlade i Sverige har angivits som smittkälla.
 
– Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk, säger Christina Lantz.
 
Företag som säljer frysta utländska hallon direkt till konsumenterna bör även skriva på förpackningen att hallonen bör upphettas innan de äts. Detta fråntar dock inte företagen deras ansvar för att så långt som möjligt säkerställa att det inte finns norovirus i hallonen.
 
I praktiken har det dock visat sig vara svårt. Hallon kan förorenas med norovirus längs hela kedjan – från odling till plockning, rensning och paketering. Bären kan smittas på grund av smutsigt bevattningsvatten, gödsel eller av infekterade människor som hanterar bären. Det krävs endast ett fåtal viruspartiklar för att den som sedan äter bären ska smittas och bli sjuk.
 
– Så små mängder virus går inte att upptäcka genom provtagning, och därför räcker det inte att kontrollera hallonpartier för att förhindrar spridning av norovirus, säger Christina Lantz.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel