Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/26/2013

Salmonella i ekologisk rucola och babyspenat

Ekologisk ruccola och babyspenat från Grönsaksmästarna har återkallats då de innehåller salmonella.
 
Salmonella i ekologisk rucola och babyspenat
Vid en rutinkontroll upptäckte Grönsaksmästarna att KRAv-märkt rucola och babyspenat innhåller salmonella. Bladgrönsakerna är odlade i Italien.
 
Salmonella kan komma från väldigt många olika ställen, Inte minst från djurspillning som sedan sprids via bevattningssystem. Det finns så många olika varianter, var det kan koma från, men det är väl ofta en gissning man har och det första man kollar, säger Stefan Tadic på Grönsaksmästarna till Sveriges Radio.
 
Produkterna är märkta "baby leafmix", "rucola", "rucolamix", "spenat" samt "babyspenat" i olika stora förpackningar. De har sålts i hela Sverige under perioden 13-18 september.
 
Fakta:
Vad är salmonella?
Salmonella finns främst i kött och ägg, men även i bladgrönsaker och andra livsmedel. I svenskt kött är det mycket ovanligt med salmonella eftersom kött från nöt, svin och höns regelbundet kontrolleras på slakterier och styckningsanläggningar. Inget kött man hittat salmonella i går till konsumenterna, utan det förstörs. Risken för salmonella i svenska ägg är mycket liten. Utomlands förekommer det dock att ägg innehåller salmonella.
 
Hur smittar salmonella?
Salmonellan trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också. Till exempel kan salmonella spridas från person till person via livsmedel eller vatten. Bakterierna sprids även via avföring och kan på så vis smitta ned mark och vatten.
 
Det händer att människor i Sverige blir smittade av ormar, ödlor och sköldpaddor som de har som husdjur.
 
Salmonella sprids via livsmedel som smittas och äts utan att sköljas ordentligt eller utan att hettas upp tillräckligt. Människor har blivit sjuka efter att ha ätit bland annat kyckling, anka, opastöriserad mjölk, bladgrönsaker, groddar, ägg, nötkött och fläskkött.
 
 
Sjukdomstecken
Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. Följdsjukdomar i form av till exempel ledbesvär kan förekomma.
 
Så undviker du salmonella
Hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C. Svenska kontrollerade ägg behöver däremot inte hårdkokas eftersom risken för salmonella är mycket liten. Skölj grönsaker noggrant.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel