Skribent: Ida Olsson/sundprofil
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/23/2015

Fettförbränning – för effektiv & varaktig viktminskning

Mångas önskan är att gå ner i vikt. Kanske vill vi bli av med den övervikt som smugit sig på med åren eller gå bara gå ner dom där extrakilona som sommarsemestern resulterade i.
 
Fettförbränning – för effektiv & varaktig viktminskning
Oavsett målsättning är det av största vikt att få igång en effektiv fettförbränning för en lyckad viktminskning. En effektiv fettförbränning gör det dessutom lättare att bibehålla viktminskningen.
 
Fettförbränning är en process som till stor del styrs av vad vi äter och hur vi rör oss. I teorin handlar det om att vi måste göra oss av med mer energi än vad vi stoppar i oss för att kunna gå ner i vikt.
 
Föreställ dig en vågskål, på ena sidan samlar du all energi du gör av med i form av fysisk aktivitet, på andra sidan samlar du all energi du får i dig i form av mat och dryck. Om vi önskar gå ner i vikt måste vi se till att den sidan där vi samlat energin från fysisk aktivitet väger över.
 
Låg- eller högintensiv träning?
Regelbunden fysisk aktivitet är av största vikt för vår fettförbränning. Konditionsträning ger oss, förut en rad positiva hälsoeffekter, bättre kondition.
 
Ju bättre kondition vi har desto bättre syretillförsel får vi till våra muskler. En god syresättning ökar användandet av fett som bränsle. Generellt kan man säga att lågintensiv träning bränner mer fett i förhållande till kolhydrater. Denna träning är dessutom skonsam för kroppen.
 
Högintensiv träning däremot ger, förutom ökad kondition, en högre förbränning totalt. Detta innebär att även om lågintensiv träning procentuellt bränner mer fett än kolhydrater blir den totala mängden fett du bränner högre vid högintensiv träning. Vid lågintensiv träning bör man därför vara aktiv under längre tid för att nå samma effekt som vid högintensiv träning.
 
Om man tycker om att promenera är en morgonpromenad innan frukost ett bra sätt att öka sin fettförbränning. På morgonen är både din blodsocker- och insulinnivå låg. Detta gör att fett lättare frigörs från dina fettceller.
 
Då du inte har ätit är fettet det enda bränsle som finns att tillgå. Tänk dock på att inte köra ett intensivare träningspass, detta kan leda till att kroppen börjar bryta ner dina muskler istället för ditt fett!
 
Valet av fysisk aktivitet styrs av många faktorer, de viktigaste faktorerna är dock regelbundenheten och glädjen i att träna. Om du inte utför någon motionsform du tycker är rolig eller stimulerande kommer inte heller träningen att bli långvarig. Den bästa träningen är den som blir av!
 
Styrketräning - en bra fettförbrännare
Den bästa effekten får vi om vi kombinerar konditionsträning med styrketräning. Styrketräning har visat sig ha stor betydelse för vår fettförbränning. Under själva styrketräningspasset förbränner vi bara en minimal mängd fett.
 
Det som däremot gör styrketräning till en bra fettförbrännare är musklernas förmåga att förbruka energi och bränna fett dygnet runt. Ju mer muskler vi bygger desto högre blir också vår fettförbränning i vila och under dygnets övriga timmar.
 
Sund kosthållning
Maten vi stoppar i oss spelar en stor roll för vår fettförbränning. Ofta handlar det inte bara om vad vi äter utan även hur och när vi äter. Att äta mindre måltider och istället äta oftare har visat sig ha gynnsamma effekter på fettförbränningen.
 
Vi bör äta 5-6 regelbundna måltider om dagen. På detta vis håller vi vår blodsockerkurva på en jämn nivå vilket minskar risken för sötsug och onödigt småätande.
 
Att hoppa över måltider, i tron att de uteblivna kalorierna skall leda till viktminskning, stupar så gott som alltid på att man istället överäter vid de måltider man inte hoppar över. Detta gör att få måltider och bantning oftare resulterar i viktökning än viktminskning i ett längre perspektiv.
 
Om man vill bibehålla en bra mättnad i förhållande till mängden kalorier vi stoppar i oss bör man tänka på att äta långsamma kolhydrater, magra proteinprodukter och mycket grönsaker. Dessa ger oss en större mättnad under längre tid samt undviker att vårt blodsocker åker berg- och dalbana.
 
Börja gärna med att fylla halva din tallrik med grönsaker av olika slag, därefter kan du fylla på med kolhydrater och protein. Exempel på långsamma kolhydrater är råris, bulgur och kall kokt potatis. Magrare proteinprodukter hittar vi främst i fisk och kyckling.
 
Individens förutsättningar
Trots generella regler för fettförbränning och viktminskning är det i stor utsträckning individens förutsättningar, genetiska arv och behov som spelar in.
För att lyckas med sin eventuella målsättning på bästa sätt rekommenderas att man utgår ifrån sin livssituation och sina vanor. Är man intresserad av att göra förändringar i sin livsstil, men är osäker på hur man ska gå tillväga, kan det underlätta att ta hjälp av individuell rådgivning. Då har du möjlighet att få konkreta och individuella råd anpassade efter just dig.
 
Artikeln är publicerad i samarbete med www.sundprofil.se.
Författare till artikeln är Ida Olsson. Hon är dipl. Friskvårdsterapeut samt hälsocoach. Tillsammans med en kollega driver hon företaget Sundprofil som bedriver hälsocoachning till företag och privatpersoner för varaktiga förändringar i kost- och motionsvanor.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel