Publicerad: 2017-11-11
Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom
Ännu en studie fastslår att grönsaker, baljväxter och frukt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom samt för tidig död.
 
Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom

Fotograf:
sund.nu

Den aktuella koststudien vid McMaster University visar också att även färre än fem rekommenderade portioner per dag kan löna sig för hälsan.
 
I studien ingick underlag från 135.535 personer i åldrarna 35-70 år. Den spände över 18 länder och sju geografiska områden med olika ekonomiska nivåer.
 
Redan vid ett intag på 3-4 portioner per dag, vilket motsvarar 375-500 gram, så sjönk risken för en förtida död avsevärt.
 
Man kom även fram till att baljväxter ger en signifikant minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Redan vid en portion baljväxter per dag så sjönk risken för hjärt- och kärlsjukdom med 18 procent och risken att dö i förtid med 26 procent.
 
 
Källa: European Society of Cardiology