Publicerad: 5/21/2018
Må bra på jobbet
Regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre på jobbet bara efter några veckor.
 
Må bra på jobbet

Hälsan kan även förbättras enbart av att företaget deltar i en studie om hälsa på arbetsplatsen. Det visar en avhandling vid Högskolan i Skövde.
 
– Inledningsvis i forskningen fokuserade jag främst på att undersöka om tiominuters raster i en massagefåtölj tre gånger i veckan hade effekt på medarbetarnas fysiska och psykiska mående. Efter åtta veckor kunde jag konstatera ja, så var fallet. Såväl enkätsvar som uppföljande blodtrycks- och pulsmätningar visade det. Men mer överraskande var att kontrollgruppen i studien, som inte använde fåtöljen, också mådde bättre, säger Jasmin Müller.
 
Friska arbetsplatser blir viktigare
Branscherna och arbetsplatserna i studien var skilda. Alltifrån personalgrupper inom sjukvård som inom bilindustrin deltog. Med i liknande grad samma, positiva, resultat.
 
– Det tyder på att det går att förbättra hälsoläget på arbetsplatsen genom att ökat fokus på hälsofrågan. För det var troligen just det som arbetsplatserna och cheferna i studien gjorde.
 
– Vi kan inte förvänta oss att förändringen sker omgående. Men kan vi hålla i ett hälsofrämjande och förebyggande arbete över tid, som också är längre än de åtta veckor som var fallet i min avhandling, kan det göra stor skillnad.
 
Att vi mår bra och håller oss friska kommer inte bli mindre betydelsefullt. Tvärtom.
 
– I framtiden kommer vi sannolikt att behöva jobba högre upp i åldrarna. Då har samhället inte råd med att vi blir sjuka. Trenden med ökade sjukskrivningar behöver vändas. Friska arbetsplatser är och kommer därför att förbli, väldigt viktiga, säger Jasmin Müller.